Tuesday, September 1, 2009

ramadhan & syawal =)

salam ramadhan..

hari ni 11 ramadhan. lg 19 hari nak raya.
tak sabar rasanya nak balik ke kampung halaman.
puasa ni tak bukak pose lagi dengan mak and abah.
dan dikala puasa ini jugak la aku rindu dengan masakan mak.
rindu dengan hiruk pikuk di rumah bila tiba masa berbuka.
rindu nak dengar bunyi mercun bola yang boleh buat orang sakit jantung goal.

biler nak bukak puasa je,
tugas aku buh nasik kat dlm pinggan.
kendian buh air plak.
pastu amik kurma pas kt sume orang.hehe.
lepaih habih bukak pose, keje aku kemaih meja, kendian lap meja balik bagi kilat.hehe.
pastu gi terawekh.balik terawekh makan lagi!hehehe.

menjelang raya.

selalu bila nak raya, aku akan sebok buat kuih raya.
time sekolah2 dulu aku buat kuih mazola.kome tau ke kueh ni?yang gune kacang tanah tu..hehe
pastu kuih tat nenas.walopon aku tak berapa kenan kuih ni, tp aku buleyh la buat.hehe
lepaih tu tang nak bersih umah,
keje aku lap tingkap, lap kipaih.
lap frame2 gambo. dan juga cuci peti ais.hehe.
lagi pe ek aku buat...........
ermm...
haaaaa!polish sofa..kendian tukar sarung kusyen.
pastu gantung langsir.hehehe.

tapi bukan le buat sesorang.....tumpo le nak wat sesorang,
mesti le buat dengan adek bradek aku yang lain.
selalunye kiteorang akan bergotong royong le kemaih umah.

tahun ni...

aku tak rasa aku bleyh wat kueh raya.pasei balik pon lg berapa hari je nak raya.
kemaih umah pon maybe takde nak buat banyak.mesti mak da settle awal2..
siaaannn mak kena kemaih umah sesorang.nak harap adek aku yg kecik tu..................
mcm mengharap bulan jatuh ke riba.huhu.

tahun ni raya mcm simple giler.

baju raya beli siap!tak dan nak tempah daah.
kasut raya pon aku tak beli..hehe.
pastu kuih pon tak de buat.kek xsure laaa.kalo rajen aku buat.hehe
then takde pon nak beli apa2 yang baru kecuali lapik meja.hahahha
makna kata umah aku kali ni pakei je ape ade.tak de tuko2.elok bebeno le.

selalu di malam raya

kami sekeluarga akan sebok buat touch up kat umah tu.
ye la nak ubah2 position kerusi ke, or pasang langsir ke..sume malam raya!
ouh...malam raya gak la malam paling best!sebab malam ni mak akan masak kari kambing.
maka kami 5 beradek akan konon2 nak rasa kari mak masak.
dan tanpa disedari dah suku periuk abih kami makan.
selalunye memang mak akan bising takut tak cukup utk esok.

p/s: selalu utk raya mesti atleast 3kg kambing.huhu.terliur haku.


dihari raya...

pepagi mak da kejut daaa..
sesorang mandi dan siap2.
selalu sebelum pegi semayang raya kiteorang akan makan dulu.
menu dipagi raya putu mayum dgn kari kambing.sllurrrrrppppp~
da makan2 then baru gi semayang raya.
balik semayang raya, balik umah dan salam2 collect duit raya! =D
kendian amik family picture.
pastu baru la ke umah pah.jumpe pah.pastu salam la dengan sesape yang ada.
da jumpe pah baru la ke kubur tok.
lalu mulela marathon aku ke umah makcik2 aku.hehe.
kalo aku tak marathon, cousins aku yang berkejor ke umah aku.
well umah aku ni mmg tempat berkumpul time raya.hehe.

tapi raya tahun ni mesti lain....

sebab..
mane de pah lagi...
ntah la kemana arah tuju.mcm tak lengkap je pah xda time raya.
dan aku macam terlupa yang pah dah takda.
sebok je pikir baju raya pah le..sape yang masak utk pah le.
aih~~~
sedeyh biler tersedar dari lamunan yang aku da takda pah.. ='(

tapiiiii...tetapku tabahkan hati ni...
pepagi raya, pas semayang raya akan aku terus ke kubur pah and tok.
semoga pah dengan tok tenang disampingNya.

since raya tahun ni balik penang..
maka raya kedua la baru aku bermarathon. hehe.

dan raya keempat pulang lah kemelakaaa!~
dammit!final exam kill me!

ok laaa...cukup la cerita aku, puasa dan raya.hehe.


Lebaran Ini by Raihan, Rem, Ajai & Now See Heart

Mendayu suara meniti angkasa
Alunan takbir mengulit pagi
Insan tersenyum tanda gembira
Lebaran mulia menjelma lagi, kali ini

( 1 )
Di hari lebaran mulia ini
Jangan pula membuat dosa
Begitulah hakikatnya hari raya
Bergembira tanpa melupakannya, Allah Yang Esa

Indah suasana dalam senyuman
Seluruh alam turut raikan
Mengucapkan syukur pada Tuhan
Atas nikmat yang datang, limpahannya woo..oh..

( korus )
Ikhlaskan hati mohon kemaafan
Leburlah dosa di tapak tangan
Lupakan segala silap dan salah
Insan bersatu membina ummah uh.. uh..






4 comments:

Durian said...

maka berdoalah agar pah yang dichentai mendapat tmpt yang mulia di sisi allah.
mazola aku tau! pah aku hustler was menda tu..aku rasa org belah belah kampung kita jea yang baguih buat kowt..hehe.kalu ada kuih lebeyh, maila bawak 14 kilo balik melaka =D

aku ♥ musik said...

hahha...baguih laaa hang tau.. ni nnt aku bawak hang kena peghabih la sume 14 kilo kuih tu..

Durian said...

maka aku cubalaahh peghabihhh~~

akai tsuki said...

waa...same le kite...
opah aku pn xde dh raye ni...
sedey nye...
1st time raye opah xde...